Снимка новини.бгКасае се за досъдебно производство, по което работим с ГДБОП

...
Снимка новини.бгКасае се за досъдебно производство, по което работим с ГДБОП
Коментари Харесай

Дансаджия изнасял антики, хванали го в сделка за 2 милиона евро

Снимка вести.бг

Касае се за досъдебно произвеждане, по което работим с ГДБОП и ДАНС,  за проведена незаконна група, занимаваща се с експорт на културно-исторически ценности. Към този миг експертизата показа това, че се касае за антично злато. Сделката е била за 2 милиона евро. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод неутрализирането на проведена незаконна група за държане и противозаконна търговия на културно-исторически полезности, написа вести.бг.

Припомняме, че вчера на съвещание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов обяви информацията, че има арестувани лица за кражба на злато на хиляди години. 

" За първи път е осъществено и лабораторно проучване на тези предмети, което сочи, че доказателствата са достоверни ", сподели още той. 

" Хванахме лицата в миг на договорка, не мога да дам повече детайлности, в полза на следствието. При този случай не подходихме бюрократично, процедирано е при изискванията на необходимост, което наложи дейностите да се извършат за 3 дни. Нормално интервенцията се прави за много повече време ", разкри Гешев.

" В незаконната група участва и длъжностно лице от ДАНС. Хванати са четири лица, на тях са им повдигнати обвинявания и ще се желае непрекъсната мярка " задържане под стража ", добави по тематиката наблюдаващият прокурор Сийка Милева. 

" Благодарим на ГДБОП и на всички експерти, за свършената работа. До този миг не са били прилагани предварителни лабораторни разбори, към този момент имаме такива. За това и не се съмняваме за достоверността на движимите културни полезности. Артефактите не са толкоз публикувани на територията на България, мога да посоча единствено 4 напълно непокътнати венеца. Предметите са хронологически близки. Предметите са били на тогавашния хайлайф на Персия ", приключи шефът на Главна дирекция „ Инспекторат по запазване на културното завещание “ към Министерство на културата Александър Трайков. 

По време на брифинга маскирани и въоръжени с автомати охраняваха съкровището. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР